Алстон опрема

Професионалец за пиво и вино и пијалоци
Функцијата на разменувач на топлина во пиварницата

Функцијата на разменувач на топлина во пиварницата

Вообичаено, постојат два вида разменувачи на топлина во пиварницата, едниот е тубуларен разменувач на топлина, другиот е плочест разменувач на топлина.

Прво, тубуларен изменувач е тип на разменувач на топлина со цевки опфатени во школка.Тоа е многу вообичаен уред во индустриите каде што фокусот е враќање на топлината од гас или течности.

Принципот на разменувачот на топлина на обвивката и цевката се заснова на сноп од цевки кои се наредени вертикално или хоризонтално во т.н.

Работи со размена на топлина помеѓу две течности.Едното е „греењето“, а другото е „загреаната“ течност.

Течностите можат да бидат од различна природа и тубуларниот изменувач може да се користи за размена на гас/гас, течност/течност, течност/гас итн.

воведување на тубуларен разменувач на топлина

Цевчестиот разменувач на греење што се користи во пиварницата

-Тубуларен разменувач на топлина, За да и се дозволи на пиварницата да го излади кантарионот пред да додаде додатоци за хмељ.Има надворешен тубуларен разменувач на топлина за ладење на кантарионот што излегува и потоа се враќа во садот.За побрзо да се излади кантарионот и да се добие вистинската температура за додавање хмељ.
- Како што е познато, спуштањето на температурата на седиментација на околу 80 Целзиусови степени и додавањето на хмељ е корисно за зачувување на маслото од хмељ.На оваа температура, степенот на изомеризација на алфа валпроична киселина во хмељот ќе биде многу низок, така што нема да ја зголеми горчината на пивото.На оваа температура, количината на ароматични материи испарувани од хмељот исто така ќе биде значително намалена, а на оваа температура кантарионот може ефективно да ги раствори слабо растворливите ароматични молекули.Така, оваа температура е оптимална фаза за вртење на хмељот.
Меѓутоа, кога варениот кантарион ќе се префрли во резервоарот за суспензија, неговата температура ќе биде околу 98 ° C. Потребно е доста време за да се намали температурата од 98 ° C на 80 ° C. Затоа, со цел да се подобри ефикасноста и контролата на варењето добро температурата на кантарионот, овде додадовме разменувач на топлина.
- Широко ќе се користи во микро пиварница, комерцијална пиварница за да се подобри ефикасноста на подготовка.

тубуларен разменувач на топлина
тубуларен разменувач на греење во пиварница

Второ, разменувач за греење со плоча
Разменувач на топлина, парче опрема за пиварница дизајнирана за брзо подигање или намалување на температурата на кантарион или пиво.Разменувачите на топлина во пиварниците често се нарекуваат „плочести разменувачи на топлина“ бидејќи се изградени како серија плочи;топла течност тече по едната страна од плочата, а ладна течност тече по другата страна.Преку плочите се одвива размена на топлина.

Најчестиот разменувач на топлина се наоѓа во пиварницата.Топлата кантарион на приближно 95°C се протега низ разменувач на топлина, каде што се лади со ладна вода и/или разладно средство кое доаѓа по задната страна на плочата во спротивна насока.Кантарионот станува ладен (на пр. до 12°C) и е подготвен за ферментација, а ладната вода се загрева до можеби 80°C и се враќа во резервоар за топла вода, подготвена да се користи во следната подготовка или на друго место во пиварницата. .Во просек, разменувачите на топлина ќе бидат со големина така што целата содржина на котелот може да се излади до температура на ферментација за 45 минути или помалку.

Разменувачот на топлина е многу енергетски ефикасен бидејќи топлината што првично се користеше за да се доведе кантарионот до вриење делумно повторно се користи за загревање на ладна вода што доаѓа во пиварницата.Користејќи средства за ладење како што е гликолот, плочестите разменувачи на топлина може да се користат и за ладење на пивото на ниски температури по ферментацијата, да речеме од 12°C до -1°C, за ладно созревање.

Разменувачите на топлина може да се користат во многу аспекти на процесот на подготовка за загревање и ладење пиво и за загревање или ладење течности како што е водата.Иако плочестите разменувачи на топлина се најчести, може да се користат и други дизајни на разменувачи на топлина, како што е „разменувач на топлина со школка и цевки“.

Разменувачите на топлина се користат и како дел од составот на единиците за блиц пастеризација, кои брзо го загреваат пивото за да го пастеризираат, го држат за краток период додека тече низ цевките и потоа брзо ја намалуваат температурата повторно.

ладилник за кантарион

Време на објавување: Мар-18-2024 година